Menu

De mens, een vat vol tegenstrijdigheden

Afgelopen oudjaarsdag. De tijd van goede voornemens en optimisme. Het afsluiten van het oude jaar met een positieve blik op de toekomst. Onze zonden aflossen in één dag en het hoofdstuk aflossen met een vrolijk eind. Onderwerpen als aanslagen in Mogadishu zijn taboe. Álle bladzijden, wit en zwart, worden ingepakt in een gouden wikkel met milieuvervuilende, gekleurde versieringen.

Een laatste keer de natuur vervuilen en laten zien waar de mens staat in de natuurlijke hiërarchie. De mens staat boven de natuur, beheerst de natuur, en eens per jaar laat hij zien met gekleurde wapens hoe dun het lijntje is tussen vernietigen en controleren.

Hoe mooi is het om elk jaar te beginnen met een extra vervuild uitzicht? Terwijl wij juichen middels bommen, treuren ergens op de wereld mensen om het verlies van dierbaren als gevolg van bommen. 31 december mogen we zondigen, het is immers de werkelijke ‘goede vrijdag’ van het jaar. We moeten toch het jaar mooi afsluiten?

De mens, een vat vol tegenstrijdigheden. Op 31 december is milieuvervuiling zeer gewenst (het is immers een traditie) en de overige 364 dagen van het jaar, ho maar.

Gelukkig nieuwjaar dan maar, hè. Geniet van het tafereel van het slagveld.