Menu

Een psEUdoheld gespot!

Helden in films, we kennen ze allemaal. Allemaal heldhaftig, dapper, riskeren hun eigen leven om het leven van een ander te redden. Zo bewonderenswaardig. Maar iedere leider die de vluchtelingen helpt wordt gezien als een blok aan het been. Kort gezegd, een lul.

‘Opnieuw vluchtelingenboot gekapseisd’. Goh, wat een opluchting. Dat zijn in ieder geval een stuk minder vluchtelingen die we moeten helpen. Bespaart een hoop werk en belastinggeld. ‘Sommige vluchtelingen zijn criminelen en daarom moeten alle vluchtelingen weg!’. Mee eens. Weg ermee.

Het liefst hebben we dat al die vuile vluchtelingen in één land worden gegooid, met een hek eromheen. Want laten we eens eerlijk zijn, iedereen wil toch dat onze regeringsleiders de vluchtelingen koste wat het kost weren? Hek dicht, steek je kop in het zand en geniet van het leven terwijl je talloze mensen hoort schreeuwen om hulp. Geweldig plan.

Je hoort het steeds vaker: ‘ieder moet zijn eigen stoep schoonvegen’. Zowel letterlijk als figuurlijk. Veeg al het ‘vuil’ van je eigen stoep op dat van je buren en kijk weg. Want wat je niet ziet, wat niet deert. Krantenkoppen als ‘Vrees voor nieuwe vluchtelingenstroom uit Syrië’ geven genoeg aan.

Heb ik een gevoelige snaar geraakt? Vast niet. Want die vluchtelingen boeien ons niet. De hel op aarde? Zal vast meevallen. Wij hebben in ieder geval geen zin om ze voor de poorten van de hel weg te halen. We willen toch geen laagopgeleiden in ons land?

Ik snap best dat we ze niet allemaal op kunnen nemen. Ik snap ook dat opvang in de regio beter is. Maar zijn we echt zo wreed dat we diep vanbinnen allemaal die vluchtelingen weg willen hebben? Dat het ons niets boeit als er weer eens vijfhonderd doden vallen? Dat we ‘ze’ zien als een probleem dat opgelost moet worden? Dat we vergeten in het gesprek over ‘hen’ dat het eigenlijk ook mensen zijn?

Dus: wil je heldhaftig zijn? Dat kan heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is mensen als mensen gaan zien.

Of is dát al te veel gevraagd?