Menu

Nieuw medicijn tegen corona: buitenspelen

‘Schoolexamens gaan alsnog door’, ‘schoolexamens gaan niet door’, ‘mondelingen gaan door’, ‘mondelingen gaan niet door’. Hoe erg dit lijstje ook mag lijken op een spoedcursus ontkennende zinnen, dit was hoe mijn mail er de afgelopen dagen uitzag. Erg overzichtelijk dus… 

De afgelopen weken bleek des te meer hoe nietig wij eigenlijk zijn. De moderniteit, waar wij zo mee pronkten, blijkt ons naast enorm veel beheersing en zekerheid ook een grote angst voor onzekerheid gebracht te hebben. Wij, de nieuwe goden, beheersen alles: van onze omgeving tot onze gemoedstoestand. We kunnen het dan ook niet uitstaan als een virus deze superieure positie van ons probeert af te pakken. 

Tot nu toe was het allemaal nog vrij lachwekkend: de slag bij Albert Heijn om wc-papier, mensen geen handjes geven maar voetzoenen, en geld aan de kassa niet direct aannemen maar op de kassa leggen.

Tot nu toe was het allemaal nog vrij lachwekkend: de slag bij Albert Heijn om wc-papier, mensen geen handjes geven maar voetzoenen, en geld aan de kassa niet direct aannemen maar op de kassa leggen. Toen de regering echter inzag dat deze pseudomaatregelen niet helemaal deden waarvoor ze bedoeld waren, kwamen daar flink wat serieuze maatregelen bij. 

Natuurlijk is het in een crisissituatie begrijpelijk dat zulke dingen gebeuren. En ja, ik wil ook niet dat onze ziekenhuizen hun maximale zorgcapaciteit overschrijden en we met schrijdende situaties te maken krijgen. Maar als in één week de regering van een ‘handen geven mag’-mentaliteit naar een ‘complete lockdown is nodig’-mentaliteit overstapt, begin je je toch wel af te vragen waar deze grilligheid vandaan komt. 

Ik schrijf dit terwijl ik uitkijk over ons parkje van nog geen drie vierkante meter waar momenteel minimaal tien kinderen met elkaar lopen te stoeien, spelen en snotteren. Een besmettingsoord pur sang dus. Het advies van Mark Rutte was vanavond: ‘blijf uw gezond verstand gebruiken en luister naar de deskundigen’. Was dit soms een eufemisme voor ‘laat uw kinderen vooral buiten spelen in groten getale?’. Heb ik soms een persconferentie gemist waarin we landelijk hebben afgesproken om te doen alsof kinderen momenteel een extra vakantie hebben? 

Ik denk dat ik ook maar buiten ga spelen vandaag. Dan volg ik het advies van de deskundigen tenminste ook op.